dilluns, 28 de novembre del 2016

LA PULSIÓ

PONÈNCIA REALITZADA EL 24 DE NOVEMBRE



ELS INSTINTS I LES PULSIONS
*He basat la ponència d’avui en dos textos fonamentals que us aconsello llegir com són:
Les pulsions i els destins de les pulsions (1915) de Freud
Els quatre conceptes fonamentals de la psicoanàlisi de Lacan (1964)
Penso que és un concepte prou interessant a reflexionar per una bona vida. Un concepte que parla de la vida i dels motors de la vida.
*Text 1. Les pulsions i els destins de les pulsions (1915)
Es fa necessari situar aquesta obra en context. Freud era fisioleg abans d’inventar la psicoanàlisi i estava imbuït per l’impuls taxonòmic de la època, una necessitat imperiosa de classificar i definir. La ciència havia de ser positiva, amb conceptes clars i objectius,  i ell s’esforçava per trobar la veritat d’aquí ve la ferrogusitat dels seus textos. A mesura que va desenvolupant la seva teoria es va tornant més literat, fa més literatura, juga amb les paraules per explicar els conceptes. Per exemple el llibre “El malestar en la civilització” té un component literari destacable. Es recolza en mites i s’acosta a l’antropologia.        

Text 2. Els quatre conceptes fonamentals de la psicoanàlisi (1964)
Lacan 50 anys més tard va dictar aquest seminari ja dins l’estructuralisme que  no deixa de ser més relativista. Està més interessat en les estructures subjectives i les seves particularitats. La paraula va definint el seu treball. És cert que arriba un moment que necessita matematitzar el coneixement, per això usa funcions lògiques i gràfics i matemas per explicar les seves teories. Necessita apartar-se del llenguatge per explicar millor les seves idees. El llenguatge sempre s’interpreta, Lacan prova de trobar un saber des de conceptes, funcions i estructures que el fa paradoxalment més difícil d’entendre.

CIENCIA ------- LITERATURA -------- LLENGUATGE ------ MATEMÀTICA
------------------------------------------
*Un concepto básico convencional de esa índole, por ahora bastante oscuro, pero del cual en psicología no podemos prescindir, es el de pulsión. Intentemos llenarlo de contenido desde diversos lados.

Freud en el aquest paragraf ja expressa les dificultats que té per definir el concepte pulsió i les seves característiques. Ho situa en un pla d’investigació on el mateix treball que fa  ell de raonament espera que el situi en algun tipus de saber.
Durant tota la obra de Freud hi ha aquest sentiment de work in progres (progressar a mesura que es va treballant). És la manera de treballar de Freud, les seves investigacions no són mai lineals, fan com un bucle, anant i tornant a un mateix tema sense acabar d’estar mai convençut, de tancar.
 Es podria dir que aquesta obsessió per dir el més proper a la veritat el va portar a una batalla amb ell mateix considerable. (Colet Soler, 2016)
Primer situa la pulsió en la fisiologia, en l’arc reflex desde la idea estimul-resposta, des de fora s’ens presenta un estimul que ens produeix una descarga també cap a fora. De seguida separa pulsió de reflex com per exemple el reflex de tancament que fa la pupila al rebre intensitat lumínica. Però sí té a veure amb la pulsió sentir sequedat en la mucosa de la gargamella o acidez a la mucosa estomacal. La diferència entre pulsió i reflex és que la pulsió actua amb constància, el reflex que és momentani.
El que defineix la pulsió és la necessitat de satisfacció.
*“Si ahora, desde el aspecto biológico, pasamos a la consideración de la vida anímica, la «pulsión» nos aparece como un concepto fronterizo entre lo anímico y lo somático, como un representante psíquico de los estímulos que provienen del interior del cuerpo y alcanzan el alma, como una medida de la exigencia de trabajo que es impuesta a lo anímico a consecuencia de su trabazón con lo corporal”

És a dir que tenim un cos i l’anima. Aquest motoret que relaciona cos i anima que ens impulsa ell en diu pulsió.

*Freud separa quatre podriem dir elements del que és la pulsió per entendre-la millor. És aquella necessitat taxonòmica de que parlava abans, separar i clasificar,

Termes en relació al concepte de pulsió:
a.- ESFORÇ (Drang). Totes les pulsions parteixen d’un treball. És la seva característica principal. No existeixen pulsions passives, sinó pulsions amb una meta passiva. En realitat no ens podem inhibir de la pulsió
b.- META (Ziel). És en tots els casos la satisfacció que es pot obtenir cancel·lant l’estat d’estimulació de la font de la pulsió. Per arribar a la meta no hi ha un camí definit i Freud concreta les pulsions de meta inhibida on no s’acaben els processos sinó que es desvien o s’inhibeixen. S’adquirirà una satisfacció parcial.
c.- OBJECTE (Objek). És allà on va dirigida la pulsió i el més important és que no està enllaçat originalment a ella, sinó que es coordina només per la possibilitat de satisfacció que li produeix. No és necessariament un objecte aliè, també pot ser una part del cos. Un lligam especialment íntim amb l’objecte produeix el que s’anomena fixació. Aquesta fixació sol ser molt primerenca en el desenvolupament i la qual cosa fa molt difícil el desenganxament.
d.- MANXA (Quelle). És suport somàtic que permet l’aparició de la pulsió. De caire químic o mecànic. És a dir, la font somàtica, orgànica.
Després aclareix que si ve la pulsió és una, el que si es divers són les fonts de la pulsió. Parla de dues pulsions primordials. Recordem que la teoria de Freud és un vaivé és construeix de manera circular, per tant és lògic que hi hagi paradoxes i contradiccions. Segurament en el cas de la psicoanàlisi el que val de manera fixa és el camí, tant en la clínica com en la teòrica, no és una praxis de fets consumats.
*Ho separa amb pulsions jòiques o d’autoconservació i les pulsions  sexuals. Diu que és quan entren en conflicte les unes i les altres quan apareixen les neurosis dites de transferència. El que per un cantó demana el sentit  de conservació, d’homoestasis la pulsió sexual ho desvarata, és a dir, hi ha, segons Freud, una lluita entre conservar-nos i viure la pulsió sexual.
“La ocasión que movió a establecerla brotó de la génesis misma del psicoanálisis, que tomó como su primer objeto las psiconeurosis, más precisamente el grupo de las llamadas «neurosis de trasferencia» (la histeria y la neurosis obsesiva), y en ellas obtuvo la intelección de que en la raíz de todas esas afecciones se hallaba un conflicto entre los reclamos de la sexualidad y los del yo.”

i
“Puesto que el estudio de la vida pulsional a partir de la conciencia ofrece dificultades apenas superables, la exploración psicoanalítica de las perturbaciones del alma sigue siendo la fuente principal de nuestro conocimiento.”

La riquesa de la psicoanàlisi és aquest basar-se en la clínica i en aquell work-in-progres per assentar alguna teoria. Mai és definitiva.
De les pulsions sexuals diu que:
·        Son nombroses
·        Emergeixen de múltiples  fonts orgàniques.
·        En principi actuen independentment unes de les altres per després amb la maduració fer una síntesi més o menys acabada. (LACAN dirà que mai maduren del tot)
·        Aspiren al plaer de l’òrgan.
·        Un cop assentades entren al servei de la funció de reproducció.
·         
En el text va donant voltes entre el que posteriorment anomenarà l’allò i el jo. Les pulsions sexuals formen part de l’allò i les pulsions de conservació del jo. El que si diu és la característica que tenen les pulsions de canviar tant de meta com d’objecte i que s’habiliten en funcions molt diferents a les de l’òrgan (originals), el que en diu la sublimació.

*Les pulsions poden ser vistes des de la defensa, és a dir que no són acceptades, i Freud explica els diferents destins de la pulsió. Són quatre els mecanismes o estratègies que utilitza el subjecte per dirigir la pulsió.
1.      El trastorn cap al contrari
2.    La volta cap a la mateixa persona
3.    La repressió
4.    La sublimació

1.- EL TRASTORN CAP AL CONTRARI
1.      PASSAR DE L’ACTIVITAT A LA PASSIBITAT (de mirar a ser mirat)
2.    TRASTRON EN QUANT AL CONTINGUT (d’estimar a odiar)

2.- LA VOLTA CAP A LA MATEIXA PERSONA. Per exemple el massoquisme i l’exihibicionisme. Es canvia la via de l’objecte però no la meta (la satisfacció de la pulsió per exemple de l’ull).

*En el següent fragment podem situar un concepte que ens torna a apartar de l’instint, com és l’ambivalència.
“La experiencia nos indica que la cuantía de la ambivalencia comprobable varía en alto grado entre los individuos, grupos humanos o razas. Una extensa ambivalencia pulsional en un ser vivo actual puede concebirse como una herencia arcaica, pues tenemos razones para suponer que la proporción de las mociones activas, no mudadas, ha sido mayor en la vida pulsional de épocas primordiales que, en promedio, en la de hoy”

Es a dir que la pulsió és experimentada de diferent manera en la història (concepte que hem dit en altres moments com per exemple quan parlàvem del tracte de la imatge a través de la història).  La pulsió no es pot deslligar del llenguatge, d’un temps i un espai determinat a diferència d’una concepció de l’instint que té un caràcter essencial i immutable. L’instint no és dinàmic i la pulsió té diferents destins subjectius.
En el text que resumeixo també diu que la transformació d’una pulsió en el seu contrari, d’amor a odi, són dirigits freqüentment a un mateix objecte. Aquest és un altre exemple de l’ambivalència en l’amor, concepte que Freud agraeix a Breuer.
També,fa una reflexió de les característiques de l’amor i el separa en tres punts d’oposició: estimar i odiar, estimar i ser estimat, i estimar o odiar agafats en conjunt. La segona estimar i ser estimat l’agafa des d’un punt de vista pulsional, en la pulsió de veure i en l’estimar-se a si mateix. Estimar és des d’un component narcisista estimar-se a si mateix en la segona opció.  
*“El yo se comporta pasivamente hacia el mundo exterior en la medida en que recibe estímulos de él, y activamente cuando reacciona frente a estos. Sus pulsiones lo compelen sobremanera a una actividad hacia el mundo exterior, de suerte que destacando lo esencial podría decirse: El yo-sujeto es pasivo hacia los estímulos exteriores, y activo por sus pulsiones propias. La oposición entre activo y pasivo se fusiona más tarde con la que media entre masculino y femenino, que, antes que esto acontezca, carece de significación psicológica. La soldadura entre la actividad y lo masculino, y entre la pasividad y lo femenino, nos aparece, en efecto, como un hecho biológico. Pero en modo alguno es tan omnipresente y exclusiva como nos inclinamos a suponer.”

No parla de l’home i la dona, parla de lo masculino y lo femenino encara que parla del fet biològic, del que també és retracta en l’ultima frase, la relativitza. Aquest tema de la masculinitat i la feminitat per Freud és un escull que sembla difícil de superar. Al final de la teoría es queda amb dues  idees definitives que mai va superar. La primera que el límit de l’home és l’angoixa de castració i el límit de la dona l’enveja de penis. Són idees de principi de segle XX que posteriorment amb Lacan es va reelavorar i d’alguna manera superar.
També ens parla del concepte d’introjecció quan els objectes que ens produeixen plaer són incorporats i els que produeixen desplaer són projectats a fora.
I
*“Después de este reordenamiento, ha quedado restablecida la coincidencia de las dos polaridades: Yo-sujeto {coincide} con placer. Mundo exterior {coincide} con displacer (desde una indiferencia anterior). Con el ingreso del objeto en la etapa del narcisismo primario se despliega también la segunda antítesis del amar: el odiar.”

El narcisisme primari es refereix a una situació on hi ha circularitat de la pulsió és autoeròtica i no hi ha cap oposició des de l’exterior,en paraules de Freud. És en realitat una posició mítica.
També,
*“Cuando el objeto es fuente de sensaciones placenteras, -se establece una tendencia motriz que quiere acercarlo al yo, incorporarlo a él; entonces hablamos también de la «atracción» que ejerce el objeto dispensador de placer y decimos que «amamos» al objeto. A la inversa, cuando el objeto es fuente de sensaciones de displacer, una tendencia se afana en aumentar la distancia entre él y el yo, en repetir con relación a él el intento originario de huida frente al mundo exterior emisor de estímulos. Sentimos la «repulsión» del objeto, y lo odiamos; este odio puede después acrecentarse convirtiéndose en la inclinación a agredir al objeto, con el propósito de aniquilarlo.
Ben interessant
Parlem ara una mica de la represió.
Només començar aquest nou text Freud diu que de la pulsió no es pot escapar perquè seria equivalent a escapar del jo. Situa la repressió en un punt mig, entre la fugida i la pulsió en si. Com és possible que algú vulgui reprimir al pulsió, si la pulsió sempre es placentera, després descobrirà el més enllà del principi del plaer. La repressió i l’inconscient són parts d’un mateix sistema, doncs allò reprimit anirà a l’inconscient.
Aquelles simptomatologies que afecten al subjecte segons aquest primer Freud, de Freuds n’hi ha diversos a mesura que evoluciona la teoria, despareixeran un cop el que és inconscient esdevingui conscient. Però el que posteriorment descobreix és que igualment el síntoma no desapareix moltes vegades per la gratificació substitutiva que s’obté davant del síntoma, gratificació substitutiva també pulsional. Aquesta és la idea del més enllà del principi de plaer. En conseqüència el símptoma en última instància és responsabilitat de cadascú.

-------------------------------------------------
Fem una petita transposició d’això que diu Freud en relació a la infància i l’adolescència. Hem dit que la pulsió ha de passar necessàriament per l’Altre i que a diferència de l’instint no té objecte definit. Un nadó quan neix és un ser pulsional el qual anirà descobrint, podem dir, se li aniran activant els llocs en el cos que li produeixen plaer, el que és diu que investirà libidinalment certes parts del cos que són mucoses, però el que no decidirà aquest altre normalment la mare amb què satisfer la pulsió, la significació de la pulsió ve donada per la paraula. Bé, doncs com gestionar aquests excessos al plaer carnal dels infants? sense massa escarafalls i posant-hi paraules com vàrem parlar el primer dijous. Això és en relació a la higiène i a una certa conscienciació del fet pulsional. Límitar, així com sona, és certament causa de malentesos, no intervenir de cap manera davant les pulsions tampoc. Bé, al final ells han d’anar creixent amb algun saber sobre la qüestió i la meva opinió és que se’ls ha de deixar sempre amb la porta oberta per si necessiten parlar. Poc més. És el seu cos i què millor que ells per coneixe’l. Després d’aquest reguitzell de tòpics passem a Lacan i a que diu ell de les pulsions, que és sens dubte molt més actual.



RESUM
*Sexualitat, imatge i paraula són per Lacan els tres elements constitutius del que en podem dir a grans trets realitat. Una realitat que sempre serà parcial per la fantasmàtica de cadascú. Cadascú lliga imatge i paraula a la seva manera per embolcallar la pulsió, o la pulsió serà conduïda per les maneres extretes de l’Altre que ens configurarà una fantamàtica.  Quan més sapiguem d’aquesta fanstamàtica sempre sabrem més d’aquest jo que és enganyós i efecte del discurs, aquest discurs que forma el discurs inconscient de cadascú, lloc que no deixa d’expressar-se i que ens dona un lloc, com parlava el primer dijous, que es forma també amb el mirall, com deiem al segon dijous i que a través del tracte amb la pulsió, concepte que se’m mereix més lectures,ens conforma en una incomplitud que és la mateixa font de vida.

LACAN
Els quatre conceptes fonamentals de la Psicoanàlisi (1964)
*toda la originalidad del análisis radica en no centrar la ontogénesis psicológica en los pretendidos estadios, los cuales, literalmente, no tienen ningún fundamento discernible en el desarrollo observable en términos biológicos. El accidente, el tropiezo de la tyche anima el desarrollo entero, y ello porque la tyche nos lleva al mismo punto en el cual la filosofía presocrática buscaba motivar el mundo.

*Llavors lacan no situa les pulsions de manera ordenada en relació a un estadis com fa Freud sinó en relació a la tyche. Què és la tyche? A la mitología grega tyche es la personificació del destí, decidia la sort de qualsevol mortal i ho feia de forma aleatoria, ajudada per pluto. En relació a la contingència i al que anomena angoixa de castració, no és quelcom preestablert, ordenat.
Lacan insisteix en aquesta obra que estem dividits precisament per la pulsió i el llenguatge i que això es el que forma l’inconscient. Diu “l’inconscient s’estructura com un llenguatge”, no vol dir que sigui el mateix però sí que usa el sentit gramàtical i algunes figures literàries. Tot allò que està reprimit s’expressa amb metàfores i metonímies, no ho farà de manera literal. Els somnis són aquesta expressió de l’inconscient, recordem que Freud va dir que el somni és la via règia cap a l’inconscient. Però l’inconscient no és quelcom obscur i part de les profunditats marines sinó que s’expressa en la superficialitat del subjecte. És allò que ve de l’altre i que determina al subjecte.
*El inconsciente, son los efectos de la palabra sobre el sujeto, es la dimensión donde el sujeto se determina en el desarrollo de los efectos de la palabra, en consecuencia de lo cual el inconsciente está estructurado como un lenguaje.

* Hi ha un text de Lacan que es diu el desmontaje de la pulsión, dins Los cuatro conceptos fundamentales del psicoanálisis del que treuré algunes idees que podem comentar:

·        La pulsió és una força constant.
·        Cap objecte de la necessitat pot satisfer la pulsió
·        En quant a l’objecte de la pulsió no té cap importància, resulta totalment indiferent
·        La pulsió fa el seu tour

*A diferencia de Freud,      
·        La pulsió no és binària ni està representada per característiques biològiques de masculí/femeni
·        Les pulsions sempre són parcials i no existeix una evolució en etapes com diu Freud. El pas d’una pulsió a una altre no depèn de la maduració biològica sinó de la demanda de l’Altra.
·        La pulsión va a buscar un objeto que está fuera del sujeto, en el campo del Otro, lo cual implica un cierto grado de socialización, mientras que el autoerotismo supone gozar del cuerpo propio, mediante la estimulación de la zona erógena sin pasar por un objeto.
i

“El montaje de la pulsión es un montaje que, en primer lugar, se presenta como si no tuviera ni pies ni cabeza -en el sentido en que se habla de montaje de un collage surrealista. Si aproximamos las paradojas que acabamos de definir al nivel del Drang, al nivel del objeto, al del fin de la pulsión, creo que la imagen que nos aparece mostrará el funcionamiento de una dínamo empalmada en la toma de gas, saliendo de ella una pluma de pavo real que cosquillea el vientre de una hermosa mujer que permanece allí por la belleza del aparato.”

Las zonas erógenas están ligadas al inconsciente, ya que es allí donde se anuda la presencia de lo viviente. Hemos descubierto que es precisamente el órgano de la libido, la laminilla, quien liga al inconsciente la pulsión llamada oral, la anal, a las que añado la pulsión escópica y a la que casi habría que llamar la pulsión invocante que, como les dije incidentalmente -nada de lo que digo es pura broma-, tiene este privilegio de no poder cerrarse.
APROXIMACIÓ A LA HIPERACTIVITAT EN RELACIÓ AL QUE HEM APRÉS DE FREUD I LACAN.

Farem una petita aproximació crítica al trastorn de hiperactivitat, l’anomenat TDAH.  El primer que hem de dir que ja indica el valor de la qüestió és que el mateix inventor de l’etiqueta diagnòstica del TDAH, Leon Eisenbergh un temps abans de morir va dir que s’havia fet una sobrediagnosticació del TDAH i fins i tot afirmà que el TDAH era una diagnosi inventada ”    el TDAH és un exemple de malaltia fictícia i que la predisposició genètica pel TDAH està completament sobrevalorada.”
Però no podem obviar que existeix la queixa, el crit al cel, de que hi ha alumnes que seguint el que diu el manual de malalties mentals s’ajusten a caràcterítiques que sí, són poc edificants. Fent una mirada al diagnostic del manual per excel·lencia de malalties mentals puc resumir dient que a menudo està desatent, a menudo desorganitzat,a menudo despistat,a menudo distret i a menudo està inquiet, MENUDO ÉS!.
 S’ha de donar importància a aquests síntomes sobretot perquè desestabilitzen l’ambient i centren molta i massa atenció. Així fent una mirada psicoanalitica a la qüestió agafant les concepcions que aporta la psicoanàlisi podem dir que:
 aquestes subjectivitats tenen un Altre, és a dir, un lloc determinat per l’Altre que el té ocupat i distret i que l’inconscient i el món pulsional no deixen d’expressar-ho. El problema és que no és conscient d’aquests significants que el signifiquen, és a dir, de la xarxa significativa de la que forma part i tampoc és conscient dels efectes que té això per ell.
Normalment i amb bon criteri les escoles treballen amb protocols, assumint que la TDAH té el mateix estatut que un refredat, és a dir, una malaltia, fan cas a l’autoritat que li diu com s’han de tractar aquest tipus de malalts. Hi ha una recomanació que diu que si el malalt demana de marxar de l’aula se li ha de permetre perquè no ho pot evitar. En realitat aquest és un bon consell ja que és necessari a vegades moviment per reduir l’angoixa. El problema és que amb això no n’hi ha prou, ni amb el protocol, ni amb la medicació, doncs se li ha de preguntar què vol i aquesta resposta tots sabem que és dificil d’aclarir.
 És el que ofereix la psicoanàlisi, un espai on poder desplegar què hi ha en aquella subjectivitat que el porta a comportar-se d’aquella manera, i això no és d’avui per demà. En general no ens interessem per aquest Altre i solem projectar als altres les pròpies responsabilitats. En relació a infants i adolescents encara és més complex perquè la problemàtica sol remetre als progenitors, com ja sabeu. D’això parla la psicoanàlisi de lo pulsional i de la negativitat del subjecte, si és pot dir d’aquesta manera. Perquè les persones no som simplement bones i dolentes sinó que estem travessades per inconsciències que a través d’aquest mon pulsional i sexual fan que siguem certament ambigus.   

Aquesta és la oferta de la psicoanàlisi com és a través de la paraula anar entrant a la mesura de les possibilitats en el nucli del conflicte que sempre serà subjectiu en relació a les pulsions i a l’inconscient. La psicoanàlisi que no és una ciència, ni una cosmovisió, sinó una pràctica extreta de la clínica i de la clínica ha extret el seu saber. Freud i Lacan són els testimonis d’aquesta evolució, Freud amb la sorprenent i heroica, potser ara ens sembla esperpèntica, cerca de la veritat, a la qual sens dubte va consagrar la vida i Lacan imbuït pel seu temps va actualitzar-la amb els sabers de la època, l’estructuralisme i la lingüística. 

Sexualitats

PONÈNCIA REALITZADA A ARENYS DE MAR EL DIA 17 DE NOVEMBRE




SEXUALITATS 
Aquest títol ja és una declaració d’intencions. S’entén que parlo de que en realitat no hi ha una sexualitat o dues sexualitats, home i dona, sinó que  hi ha un diversitat de posicionaments en relació a la pulsió i el sexe. L’estructura psíquica és de base andrògina. És a dir, no hi ha cap significant a l’inconscient que digui que un subjecte és home o és dona. Diem que s’incorpora. Però també diem que en relació a la sexualitat i al gènere no és una qüestió que es pugui decidir a la carta. Hi ha condicionants de pes en cada orientació. 
--------------------------------------------------
Es sabut que per la psicoanàlisi la sexualitat ha estat sempre en un lloc important en la seva teoria. És cert que sobint se l’ha titllat d’una teoria massa centrada en el sexe i en la concepció fàl·lica i hi ha hagut molts malentesos. El cert és que si ens fixem en la època que va reeixir, és a dir, a l’època en que Freud va inventar la teoria ens donarem compte que potser és la mateixa societat victoriana la que anava carregada de sexualitat.
*Aquesta societat victoriana, dit per Victoria I qui va regnar anglaterra des del 1834 fins al 1901, era moralista, represora, per tant estava molt centrada en no deixar escapar res de la sexualitat i la pulsió (cosa que en realitat és impossible). És buscava la decorositat i les bones maneres i es tapava com es podia tot allò pecaminòs.
Freud, el que va fer, no es centrar-se en la sexualitat, sinó fer evident aquesta realitat repressora de l’època que provocava aquelles simptomatologies tan extraordinàries de la època, les histèries *(foto d’histèria). Per dir-ho d’un altre manera, va ser la època la que va evocar a la psicoanàlisi, d’una altre manera no hagués sigut possible.
La wikipèdia diu “El pensament a l'època victoriana ve marcat per la moralitat i el puritanisme, per una exacerbació dels principis morals religiosos i a la repressió sistemàtica de les passions, en particular les d'ordre sexual i de les festes. La societat a l'època victoriana estava plena de moralismes i disciplina, amb rígids prejudicis i severes interdiccions. Els valors victorians es podrien classificar com «puritans» destacant en l'època els valors de l'estalvi, l'afany de treball, l'extrema importància de la moral, els deures de la fe i el descans dominical com a valors de gran importància.”
Però Freud no va centrar només la seva teoria en la sexualitat, sinó que la sexualitat formava part de la teoria, n’era una part. Hi ha altres conceptes també importants com conscient, preconscient, inconscient, jo, allò i superjo, complex d’edip, per nombrar-ne només algún.
Freud digué quelcom que provocà un terrabastall en la època, quan va dir....
*“El descuido de lo infantil.
Forma parte de la opinión popular acerca de la pulsión sexual la afirmación de que ella falta en la infancia y sólo despierta en el período de la vida llamado pubertad. No es este un error cualquiera: tiene graves consecuencias, pues es el principal culpable de nuestra presente ignorancia acerca de las bases de la vida sexual. Un estudio a fondo de las manifestaciones sexuales de la infancia nos revelaría probablemente los rasgos esenciales de la pulsión sexual, dejaría traslucir su desarrollo y mostraría que está compuesta por diversas fuentes.”

Aquest simple paràgraf va suposar una transgressió per la època acostumats a veure els nens i nenes com a angelets innocents. Freud obra la caixa de pandora i promou la concepció de la infantesa des d’un altre vessant potser més sincera. També hi ha un altre concepte que em sembla molt interessant de la seva obra com és la concepció dels infants com a perversos polimorfs.
La sexualitat humana es perverso-polimorfa, això vol dir que en relació als fins reproductius, la sexualitat humana es desviada per naturalesa. Això es pot apreciar perfectament en la sexualitat infantil, on hi ha una pluralitat de zones erògenes que poden ser font de satisfacció i que no es relaciona de cap manera amb les conductes reproductives.
Com veu Freud la infantesa doncs? La infantesa no és un temps inocent victima de les maldats del món, com podria dir Rouseau. No és la societat el que corromp a l’individu, tampoc és l’individu que ve corrumput des del naixement. La constitució estructural del subjecte està des del neixament intimament lligat amb la pulsió i per tant amb la sexualitat. No és cap aberració, paraula que té molt contingut moral, és una característica psicocorporal dels nens des de que neixen.
Freud va parlar de 3 fases pulsionals. La oral, la anal i la falica o sexual. No deixa de ser l’obertura del subjecte al món a través del cos. Díu per exemple:
*“El chupeteo {Ludeln o Lutschen}, que aparece ya en el lactante y puede conservarse hasta la madurez o persistir toda la vida, consiste en un contacto de succión con la boca (los labios), repetido rítmicamente, que no tiene por fin la nutrición. Una parte de los propios labios, la lengua, un lugar de la piel que esté al alcance -aun el dedo gordo del pie-, son tomados como objeto sobre el cual se ejecuta la acción de mamar.”

Aquest chupeteo que al principi no té cap relació amb l’alimentació al nen li produeix plaer. Aquest plaer intens va passant per diverses parts del cos, donant-los vida, estimulant-los i gaudint d’ells.
Aquesta és la vida sexual infantil que és un fet i que ens situa a la subjectivitat del gaudi i de l’erotisme. Els nens doncs també tenen plaer, encara que no genital. La genitalitat s’esdevé més endavant en la pubertat, en la sexualitat adulta.
Però una curiositat:
*Amnesia infantil.
La razón de este asombroso descuido la busco, en parte, en los reparos convencionales de los autores a consecuencia de su propia educación, y en parte en un fenómeno psíquico que hasta ahora se ha sustraído de toda explicación. Aludo a la peculiar amnesia que en la mayoría de los seres humanos ( ¡no en todos!) cubre los primeros años de su infancia, hasta el sexto o el octavo año de vida.

Sobretot en aquelles societats on es tenia la concepció d’un infant angelical la solució a les ments torturades per tot tipus de desitjos pulsionals era la solució d’una amnèsia més o menys voluntària. L’amnesia infantil. Freud afegeix en el text un no en todos! Admiratiu molt eloqüent. No tothom recorre a l’amnesia en relació a la sexualitat infantil, alguns sí. Per què? En el mateix text diu que és a conseqüència de la pròpia educació. Això lliga bé amb el que vàrem parlar fa dos dijous, en relació a la vida simbòlica i en relació a on ens posiciona l’Altre abans i en el naixement. La època victoriana estava regulada per la repressió de tota expressió sexual sobretot en infants, el poder polític, cultural i religiós era radical en aquest tema i qualsevol expressió en relació a això era reprimida amb severitat. Llavors no sembla estrany que l’individu abans de rebre, ell mateix s’autoinflingia l’amnèsia com a mal menor. També es cert que la psique en quan a la repressió té forma de moneda i si en una cara hi havia la repressió sexual a l’altre hi havia un fons inconscient que s’expressava a través de la simptomatologia. Aquesta és una generalització del fet, llavors cada subjectivitat s’expressava a la seva manera.
És també destacable que durant aquesta mateixa època victoriana van esdevenir-se diversos indicatius subversius sobretot per part del feminisme incipient que podem lligar també amb el naixement de la psicoanàlisi. És un tema prou interessant a seguir però no és la finalitat de la xerrada d’avui.
Tenim ja configurada la realitat sexual dels infants que passen per les diverses fases fins als 6 anys. En aquest moment entren en una latència pulsional, podem dir, on no hi ha més moviments fins que s’entra  a la pubertat, la segona explosió pulsional. No és gens descabellat dir que hi ha dos moments especialment pulsionals on el cos expressa la part més orgànica que tenim com són els primers anys de vida i l’adolescència. Són moments innaugurals de la vida pulsional i sexual!.

Per Freud,
*“Durante este período de latencia total o meramente parcial se edifican los poderes anímicos que más tarde se presentarán como inhibiciones en el camino de la pulsión sexual y angostarán su curso a la manera de unos diques (el asco, el sentimiento de vergüenza, los reclamos ideales en lo estético y en lo moral). En el niño civilizado se tiene la impresión de que el establecimiento de esos diques es obra de la educación, y sin duda alguna ella contribuye en mucho. Pero en realidad este desarrollo es de condicionamiento orgánico, fijado hereditariamente, y llegado el caso puede producirse sin ninguna ayuda de la educación.”

S.Freud (Tres ensayos para una teoria sexual)
Llavors, tots aquests manuals que intenten educar el nen civilitzat s’esforcen en va perquè la qüestió de la pulsió sexual és biològica. Això vol dir que més enllà de l’educació del subjecte per fer-lo civilitzat i ha quelcom que podem dir íntim i és en relació a l’organisme que la pulsió s’expressa. És aquella sensació que segur que coneixeu on sembla que l’educació es veu superada i es deixa aquesta part al subjecte. En relació a la pulsió l’educació no ho pot tot i a més és impossible barrar-la.
Pulsió que mai es refereix a instint. L’instint és animal, orientat a un fi de supervivència, la pulsió és en relació a l’esser humà, animal també, però diferent als animals. Aquest és un tema amb molta controvèrsia sobre si hi ha diferència entre instint i pulsió, potser el que ens fa diametralment diferents als animals és la capacitat de la parla i la riquesa cultural. Un animal difícilment comprendrà el que vol dir polimeria o explicar-nos el tast d’un bon vi de l’Empordà.

*DELS PRINCIPIS DE PLAER I REALITAT AL MÉS ENLLÀ DEL PRINCIPI DE PLAER.
Freud va passar per dos moments, el primer  amb la definició del principi de plaer i el principi de realitat. El primer explica que l’esser humà té sempre la tendència a buscar el plaer al que el satisfà, però després entrem en el principi de realitat on oposa el plaer a la realitat, a la impossibilitat de mantenir-nos sempre en el cercle del plaer ja que per exemple el treball se’ns imposa com a realitat necessària. Tot plegat és en relació a l’imperatiu categòric de Kant de tot allò que no ens podem estalviar. Però Freud davant de la clínica, és a dir, dels pacients que es presentaven comprovava que no acabava de funcionar aquesta economia, és a dir, alguna cosa més hi havia entre aquests dos principis. – quan un pacient entenia perquè no podia accedir per exemple a menjar un plat de sopa perquè recordava que va menjar-se una mosca sense voler un dia, la pacient no acaba de funcionar tampoc, encara tenia restes d’aquell fàstic inconscient. És el que anomenarà més enllà del principi del plaer i també teoritzarà amb la pulsió de mort. Aquest més enllà del principi del plaer que Lacan conceptualitzarà com a gaudi. Podeu comprovar com es complica la cosa i ara no és qüestió d’entrar-hi. El que podem dir és que hi ha entre tot això la compulsió a la repetició i que la subjectivitat és la que està en joc.
Hi ha quelcom que incumbeix al subjecte de manera inconscient en aquella com-pulsió repetitiva.
*LACAN
Lacan va agafar la teoria freudinana i la va posar en solfa en els descobriments de la lingüística de Ferdinand de Saussure  i la corrent estructuralista de Claude Levi-Strauss. Va retornar a Freud i va fer evolucionar la teoria incorporant nous conceptes.
En relació a la sexualitat una de les seves aportacions va ser el concepte de gaudi. El gaudi lacanià senten com allò que incumbeix subjectivament i que el sobrepassa.
Lacan també inclogué dues modalitats més pulsionals que ens uneixen a un gaudi ben contemporani com és l’audiovisual. Són el gaudi escopic i vocatiu. L’escòpic en relació a la mirada el vocatiu a escoltar i parlar. Són  altres maneres de  gaudir de la pulsió.
*Això també són parts pulsionals del subjecte. Hi ha entre els postfreudians la idea que el fi de la bona sexualitat és la pulsió sexual o genital dirien madura. Però no existeix cap tipus d’evolució i el cos es viu en relació a les diferents pulsions parcials, cadascuna vehiculada amb el simbòlic. Per això són tan diferents els instints a les pulsions. Les pulsions han de passar pel camp de l’Altre. Això vol dir que són en relació a l’Altre entès aquest en les seves diferents formes.
En aquest dibuix podem veure com funciona la pulsió. En anglès goal vol dir meta i aim allà on apunta. Per dir-ho fàcil la pulsió surt de l’orifici pulsional rodeja a l’Altre i torna a entrar a la meta.
*Però la pulsió té una capacitat com és la possibilitat de sublimar-la.
Podem parlar de la sublimació per diferenciar instint i pulsió. La pulsió és pot sublimar, satisfer en multitud d’objectes, l’instint no. La pulsió doncs no té relació amb la necessitat sinó amb la humanitat de cadascú.
També existeix el desig que no es satisfà mai, sempre hi ha el canal obert. D’aquí “qui té un ou desitja un bou” La Pulsió si és satisfà però a diferència de l’instint ha de passar pel camp de l’Altre.
Podem dir doncs en relació al cos i a les pulsions que no són sense llenguatge i una de les funcions de l’anàlisi és fer córrer els significants reprimits que acaben per afectant el cos.


Lacan diu que No hi ha proporció sexual, doncs cadascú gaudeix de si mateix i a la seva manera. La vida pulsional és amb el  propi cos i amb el propi gaudi. Lacan parla de dos tipus de gaudis, el gaudi fàl·lic que és en relació al llenguatge i a la producció de sentit i al gaudi Altre que és en relació al descentrament i a l’absència. Freud es va quedar en l’escull del gaudi fàl·lic i la castració, és a dir a la concepció que el gaudi fal·lic no ho pot tot, està castrat i limitat per la paraula, aquest gaudi no és exclusivament masculí, podem dir que és del ser. D’aquí esdevenen els conflictes amb la consideració de la psicoanàlisi com a masclita. És cert que Freud es va quedar desautoritzant l’altre tipus de gaudi però ho situo a la falta de significants històrics que estaven per venir. Lacan es va donar compte d’aquest límit on havia arribat Freud en el seu ímpetu de fer ciència i la impossibilitat de categoritzar aquest gaudi femení que tampoc és exclusivament de les dones. És quan un home i una dona, en realitat dues subjectivitats, que es troben on es donen compte de dues coses: que la pulsió es personal e intransferible i que hi ha dos tipus de gaudi el fal·lic i l’altre.
En això es troben també els adolescents. És de destacar que la industria tecnocientífica ja s’encarrega de velar aquesta veritat de la no proporció sexuals. És una concepció fruit de la història del romanticisme occidental que per exemple a orient agafa altres paràmetres. En la nostra cultura dels massmedia podem trobar dos exemples a la televisió que parlen d’aquests vels i en fan un programa. First dates (primeres cites) i hombres i mujeres i veceversa. Els adolescents àvids de saber en relació a les relacions sentimentals són consumidors habituals d’aquests programes. Què hi ha en joc? La tensió d’aquesta no proporció de la relació sexual, la tensió i l’exposició a les pantalles per gaudi dels que miren sense ser mirats. Què els agrada veure? Dues coses, la incertesa en relació als contactes sentimentals i la identificació amb un o altre, que més s’assembli a ell o ella. Però en realitat, en un moment o altre, cauen en la desil·lusió, no hi ha res en realitat a aquelles pantalles que parli de si mateixos, i aquesta sensació tenen. Cadascú amb la seva relació amb l’Altre, cadascú instal·lat d’acord amb els gaudis fàl·lics de la simbolització i Altre del descentrament i l’absència.
Parlem una mica més d’aquest parell de gaudis per fer-ne una aproximació:
GAUDI FÀL·LIC (masculí)
GAUDI ALTRE (femení)
Lògica del tot
Lògica del no-tot
Necessari
Contingent
Castrable
No és castrable
Centrat en els dits (dichos)  
Centrat en el dir (decir)
FREUD
LACAN
NO ÉS QÜESTIÓ DE L’UN O L’ALTRE

La història moderna de la sexualitat ronda aquestes idees. Freud convivint amb la severitat victoriana, que era una societat masclista i represora, on es desautoritzava precisament aquest gaudi Altre. La pulsió era reprimida i la feminitat reduïda al gaudi fàl·lic. Primer Freud obrir les portes a una altre sexualitat, treient als nens i nenes de la aporia de lo angelical i explicant la sexualitat infantil com a vida pulsional, però topa amb aquesta feminitat tant velada per la pròpia època. Lacan, durant els últims anys, obre més el camp de visió i introdueix el gaudi Altre que porta el segell femení però que no és propietat seva. Es planteja la possibilitat d’entrendre la relació entre homes i dones més com un continu i la relació sexual més com “no me es dado ni dable otro goce que el de mi cuerpo”.