Els pares i mares ens trobem amb la
responsabilitat de fer créixer els fills acceptant l’aventura que suposa fer
algunes activitats amb la seva companyia. Els nens són inquiets i no tenen la
perspectiva de la responsabilitat que podem tenir els adults. Serà necessari
anar-los transmetent el sentit de la civilitat i la consciència de que ells
també en formen part.
Hi ha una activitat especialment compromesa
per les seves característiques, com és anar a menjar en un restaurant. És
aquella estona on els nostres fills hauran d’esperar, escollir el que els ve de
gust, parlar en veu baixa, comportar-se. Si són molt petits estaran acostumats
a menjar a casa, en un ambient on tot és domèstic i proper, conegut. Als restaurants
tot és nou i per ells serà excitant. És, doncs, important pel seu futur que
aprenguin a menjar amb els demès, més enllà de la família. Potser és un dels
primers passos d’entrada a la diferència, doncs cadascú menja a la seva manera.
Entrem al regne del sentit comú, de fer el que
fa tothom o el que és lògic, però “lamentablement” és veritat que el sentit
comú és el menys comú dels sentits. No hi ha cosa més impossible de complir, de
tancar, de completar. Al restaurant, quan mengem, expressem a través de l’acte
cultural de l’àpat una pulsió oral que poc té a veure amb els demès i molt amb
nosaltres mateixos i el nostre gaudi. És necessari transmetre el valor de la
cultura, la paraula i en definitiva la renúncia perquè menjar acabi essent també
un acte cultural i no només una acció individual.
Podem posar a la taula una moneda, a un cantó
el sentit comú i a l’altre la diferència. Cadascú, cada família, cada grup
cultural, cada societat tindrà una manera de relacionar-se amb el menjar.
Fixant-nos amb els instruments que fem servir per alimentar-nos ja trobem
diferències: a orient amb palets, a occident amb coberts i a l’Àfrica amb les
mans. Sempre he pensat que és molt reduccionista pensar que hi ha una manera
millor de fer les coses i sóc més partidari de donar valor i sentit a la
diferència. D’això es tracta, passar de casa al restaurant és ensenyar a
relacionar-nos amb el menjar a la nostra manera i respectant la dels demès.
Hi ha la tendència de no permetre l’entrada
als menors a algun tipus de restaurant, potser ens hauríem de preguntar a què
treu cap. És que ens molesten en les coses d’adults o pel contrari ens fa
vergonya que ens vegin gaudint com nens, com fan ells?
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada